Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής (2019-παρόν) της νέας Εμβληματικής Υποδομής του ΕΑΑ που ξεκίνησε την λειτουργία της υπό την διεύθυνση μου ως Διευθυντής του ΕΑΑ, μετά από επιτυχείς προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ του ΕΑΑ, της Πολιτείας, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και Ιδιωτικών φορέων – COSMOTE, ΙΣΝ, κα, και μετά από επιτυχή προσπάθεια χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τοι συνολικό ποσό των 22,6 ΜEuro (75% από ΕΤΕ και 25% από το ΠΔΕ).
Συντονιστής (2019-παρόν) της εμβληματικής δράσης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η οποία αποτελείται από έντεκα (11) φορείς και πιο συγκεκριμένα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) (συντονιστής), την Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ‘’Δημόκριτος’’, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Κύριος στόχος του δικτύου CLIMPACT είναι να αποτελέσει πόλο έγκυρης εμπειρογνωμοσύνης και συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας και της Κοινωνίας σε θέματα μελέτης και αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. Η δράση του CLIMPACT έχει διάρκεια δύο (2) ετών, ξεκίνησε να χρηματοδοτείται τον Οκτώβριο του 2019, με συνολικό προϋπολογισμό 3.1ΜEuro, ενώ η χρηματοδότηση για το ΕΑΑ ανέρχεται στο ποσό των 1.09ΜEuro.
Διεθνές Πρόγραμμα Συνεργασίας(από 2010) για την μελέτη του Σύμπαντος χρησιμοποιώντας τον δορυφόρο ακτίνων-Χ XMM της ESA. Συμμετέχω ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής (Scientific Committee) και της Καθοδηγητικής Επιτροπής (Steering Committee) της συνεργασίας. Στην οργανωτική επιτροπή της συνεργασίας συμμετέχουν επιστήμονες από Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία, ΗΠΑ και Καναδά. Στο επιστημονικό αυτό πρόγραμμα απονεμήθηκαν 4 Msec παρατηρήσεων με τον δορυφόρο ΧΜΜ της ΕSA.
http://irfu.cea.fr/en/Phocea/Vie_des_labos/Ast/alltec.php?id_ast=3015. Η συνεργασία αυτή έχει αποδώσει εξαιρετικά σε ερευνητικό επίπεδο με δεκάδες εργασίες στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά με κριτές, σε 21 από τις οποίες συμμετέχω ως συν-συγγραφέας. Τον Δεκέμβριο του 2015, ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα με επίσημη ανακοίνωση της ESA: http://sci.esa.int/xmm-newton/57031-unravelling-the-cosmic-web-survey-gives-insights-into-universes-structure/ και δημοσιεύθηκαν με μια σειρά εργασιών σε ειδικό τεύχος του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Astronomy & Astrophysics: http://www.aanda.org/2015-press-releases/1171.
Πρόγραμμα συνεργασίας με IfA-Hawai των ΗΠΑ, ESO στη Χιλή, ΙΝΑΟΕ Μεξικού, Ακαδημία Αθηνών και ΑΠΘ (από 2008). Συμμετέχω ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της συνεργασίας (Scientific Committee). Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να χρησιμοποιηθούν οι γαλαξίες με έντονη αστρογένεση ως κοσμολογικοί φάροι αντίστοιχοι των υπερκαινοφανών τύπου SN Ia. Για την πραγματοποίηση αυτού του προγράμματος γίνεται χρήση τηλεσκοπίων της τάξης των 8 μέτρων, όπως το VLT, το KECK και το SUBARU. Η συνεργασία αυτή έχει αποδώσει εξαιρετικά στο ερευνητικό επίπεδο με 12 σημαντικές δημοσιεύσεις στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά με κριτές και 9 δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων, εκ των οποίων οι 5 μετά από κρίση.
Από το 2013 και εντεύθεν έχω οργανώσει 3 ερευνητικές ομάδες στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, στις οποίες συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί (MSc) φοιτητές και μεταδιδακτορικοί συνεργάτες μου, σε μια προσπάθεια να εμβαθύνουν οι φοιτητές όλων των βαθμίδων της 3βάθμιας εκπαίδευσης στην έρευνα και τις μεθοδολογίες της. Οι τρεις θεματικές είναι οι κάτωθι: (1) AGN (Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες), (2) Numerical and Observational Cosmology (Αριθμητική και παρατηρησιακή Κοσμολογία) και (3) Observational Astronomy (Παρατηρησιακή Αστρονομία). Στα πλαίσια των πολλών διπλωματικών που εκπονούνται στα πλαίσια αυτών των ερευνητικών ομάδων η προσπάθεια είναι η έρευνα που εκπονείται να είναι πρωτογενής και να οδηγεί σε δημοσιεύσεις. Πράγματι στα πλαίσια των πτυχιακών και διπλωματικών που έχουν ολοκληρωθεί έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά με κριτές 3 εργασίες (Migkas & Plionis 2016 -εργασία 109; Manolopoulou & Plionis 2017– εργασία 111; Chira, Plionis, Corasaniti 2018 – εργασία 128).
Έχω οργανώσει πάνω από μια δεκαπενταετία μια ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από (α) προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές μου στο Παν/μιο ΑΠΘ, (β) ερευνητές που εργάζονται πλέον στο Αστεροσκοπείο της Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας (O. Melnyk, A.Elyiv), (γ) στο Ινστιτούτο ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ (Ηλίας Κουλουρίδης, Δρ. Θανάσης Ακύλας), και (δ) του Ινστιτούτου ΙΝΑΟΕ (Instituto Nacional de Astrofisica Optica y Electronia (Δρ. V. Chamvusyan) με σκοπό την ενδελεχή μελέτη του κοντινού περιβάλλοντος διαφορετικών τύπων ενεργών γαλαξιακών πυρήνων, χρησιμοποιώντας πολυφασματικά δεδομένα (στο οπτικό, ακτίνων-Χ και ράδιο μέρος του φάσματος). Διαφορετικές υπο-ομάδες αυτής της συνεργασίας ασχολούνται με επιμέρους ερευνητικά θέματα και είτε είναι μέλη του μεγάλου ερευνητικού consortium XXL (δες το σημείο 3 άνωθεν), είτε οργανώνουν και αναλύουν οπτικές φασματοσκοπικές και φωτομετρικές παρατηρήσεις. Ήδη στην ερευνητική αυτή δραστηριότητα έχει απονεμηθεί μέσω ανταγωνιστικών επιστημονικών προτάσεων πολύς χρόνος παρατήρησης (άνω των 60 νυκτών μέχρι τώρα) στα δύο τηλεσκόπια 2.1μ του Μεξικού (SPM & Cananea) και στο τηλεσκόπιο 2.3μ Αρίσταρχος. Επίσης από αυτή την συνεργασία έχουν ήδη δημοσιευθεί πολλά άρθρα σε έγκυρα περιοδικά με κριτές.
Σε συνεργασία με τον Δρ. Ιωάννη Γεωργαντόπουλο είχαμε οργανώσει από το τέλος της δεκαετίας του 90’ στο Ινστιτούτο ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ την ερευνητική ομάδα «Αστρονομίας ακτίνων-Χ & Κοσμολογίας», η οποία είναι εξαιρετικά παραγωγική επιστημονικά και επιτυχής στο να προσελκύει ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα (πχ. πολλά διακρατικά προγράμματα, προγράμματα «Αριστείων», Marie Curie Reintegration grants, πολλά προγράμματα ΕSΑ, H2020, κλπ) και πλαισιώνεται συστηματικά, μέσω της χρηματοδότησης από αυτά τα προγράμματα, με μετα-διδακτορικούς ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η επιστημονική παραγωγή αυτής της ομάδας είναι πολύ μεγάλη με πολλές δεκάδες δημοσιεύσεις, οργάνωση συνεδρίων, σχολείων κλπ.
Κατόπιν πρόσκλησης υπήρξα υπεύθυνος της επιστημονικής τεκμηρίωσης, σε θέματα Κοσμολογίας, της πρότασης κατασκευής του φασματογράφου πολλαπλών πηγών και ευρέως πεδίου SIDE για το τηλεσκόπιο GTC διαμέτρου 10 μέτρων των Καναρίων νήσων. Ο επιστημονικώς υπεύθυνος της συνολικής πρότασης του οργάνου ήταν ο Prof. Francisco Prada του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων. Στο παράρτημα Α επισυνάπτω τη σχετική μελέτη που συνέταξα. Η κατασκευή του φασματογράφου SIDE τελικά δεν προχώρησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
΄Εχω υπάρξει Επιστημονικώς Υπεύθυνος επιστημονικών προγραμμάτων Ελληνικής και κοινοτικής χρηματοδότησης ύψους άνω των 0.53MEuro αλλά και προγραμμάτων SEP-CΟNACYT του Μεξικού, χρηματοδότησης 45.000€. Στα πλαίσια ενός εκ των προγραμμάτων Αριστείων στο οποίο συμμετείχα ως co-PI, τιτλοφορούμενο: “X-ray Astronomy with ESA’s XMM”, για την αγορά κάμερας CCD ευρέως πεδίου για το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» επέτυχα συμπληρωματική χορηγία 70.000€ από το ίδρυμα Ευγενίδου. Ακολούθως αναφέρω πιο λεπτομερώς περί των προγραμμάτων αυτών:
1997-1998: Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Αστρονομίας & Αστροφυσικής του ΕΑΑ για την διοργάνωση 3 προγραμμάτων επιμόρφωσης καθηγητών μέσης εκπαίδευσης-ΕΠΕΑΕΚ (ΓΑΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ & ΑΣΤΡΟ).